Singapore

”Den bästa och mest underbara staden jag någonsin sett” så skrev naturhistorikern William Hornaday när han besökte Singapore 1885, ”en stad väldigt planerad och noggrant uppbyggd, lite som om den byggts av bara en man. Staden är lite som ett stort skrivbord, fullt av lådor och utrymmen, där allt har sin plats och alltid kan hittas igen. Den här kortfattade bedömningen verkar lämplig även nu, trots den lilla öns omvandling från en kaotisk kolonial hamn.

singapore
Grunden för Singapores välstånd var dess beteckning som en skattefri hamn sattes upp av Sir Stamford Raffles, som grundade en brittisk handelspost här 1819. Hamnen har spelat en nyckelroll i ekonomin fram till idag, trots att ön nu också trivs på Högteknologiska industrier, finansiella tjänster och turism, allt förstärkt av en supereffektiv infrastruktur.

Alla dessa prestationer åtföljdes av en stor dos av paternalism, med befolkningen som accepterade tunghanterad förvaltning av tillståndet för de flesta aspekter av livet i utbyte mot nivåer av välstånd som skulle ha verkat otänkbart för ett par generationer sedan. Det är sålunda att självständigheten har flyttats till en stor del av befolkningen från centrala slumområden och avlägsna ”kampongs” (byar) till nya städer och stadens gamla kvarter har sett historiska byggnader och gator rivits för att skapa plats för nya flashiga köpcentrum.
Men även om Singapore saknar mycket av personligheten man hittar  i några andra sydöstasiatiska städer, har staden mer än tillräckligt med häftiga ställen att besöka, allt från eleganta tempel till härligt asien-doftande butiker till stora koloniala byggnader. Mycket av Singapores fascination fjädrar från sin mångkulturella befolkning, en blandning av kinesiska, malaysiska och indiska invånare. Detta känns till viss del som ett hopp från ett land till ett annat – och vars läckra matlagningar är en viktig höjdpunkt för alla besök. Staden gläder sig också i en koppling av fina historiska museer som erbjuder ett välbehövligt perspektiv på de många framgångar och uppoffringar som gjorde Singapore till vad det är idag, plus en livlig konstscen utan brist på internationell talang och lokal kreativitet.