Singapore

“Den bästa och mest underbara staden jag någonsin stött på”; så skrev naturhistorikern William Hornaday när han besökte Singapore första gången 1885. “En stad väldigt bra planerad och noggrant uppbyggd, lite som om allt hade byggts av bara en man. Staden är lite som ett stort skrivbord; fullt av lådor och utrymmen, där allt har sin plats och alltid kan hittas igen.” Den här kortfattade bedömningen verkar ganska lämplig även nu, trots den lilla öns omvandling till en smått kaotisk kolonial hamn.

singapore

Supereffektiv infrastruktur

Grunden för Singapores välstånd var dess beteckning som en skattefri hamn sattes upp av Sir Stamford Raffles, som grundade en brittisk handelspost i staden 1819. Hamnen har spelat en nyckelroll i ekonomin fram till idag, trots att ön nu också trivs på Högteknologiska industrier, finansiella tjänster och turism, allt förstärkt av en supereffektiv infrastruktur.

Även om Singapore saknar mycket av personligheten man hittar  i några andra sydöstasiatiska städer, har staden mer än tillräckligt med häftiga ställen att besöka; allt från eleganta tempel till härligt asien-doftande butiker till stora koloniala byggnader.

Bekvämlighet

Singapore är väldigt välorganiserad och fokuserar extremt mycket på bekvämligheten. Det spelar ingen roll vilket väder det är, då det finns gått med ställen att lapa sol om det är fint väder; och även gott om ställen om du vill ta skydd mot regnet. Många områden eller platser är täckta eller så kan du helt enkelt ta tunnelbanan. Kollektivtrafik är billigt och går överallt. Tåg och bussar kör ofta och fungerar med samma EZlink-kort.

Mångfald i Singapore

Singapore är multikulturellt och multietniskt. Det finns konfucianism, hinduism, muslim, katolicism, taoism och mer religioner och övertygelser. Det finns kineser, indianer, malaysier, filippiner och mycket mer nationaliteter och etniska bakgrunder.

En stad som suger in dig med sin mångkulturella flärd

Mycket av Singapores fascination kommer från från den mångkulturella befolkningen som staden stoltserar med. Främst en blandning av kinesiska, malaysiska och indiska invånare. Detta känns till viss del som ett hopp från ett land till ett annat – och vars läckra matlagningar är en viktig höjdpunkt för alla besök. Staden gläder sig också i en koppling av fina historiska museer som erbjuder ett välbehövligt perspektiv på de många framgångar och uppoffringar som gjorde Singapore till vad det är idag; plus en livlig konstscen utan brist på internationell talang och lokal kreativitet.