Lofoten Guide

Lofoten ligger som en mur i det turbulenta Norska havet norr om polcirkeln. Gränsen har majestätiska berg, djupa fjordar, skrikande havsfågelkolonier och långa, vita stränder där endast de tuffaste vågar bada.

“Denna plats är överväldigande vacker.” – Lonely Planet.

En oförglömlig naturupplevelse – och mer

Om du vill ha oförglömliga naturupplevelser är Lofoten platsen. I det varierade landskapet på skärgården kan du vandra, fiska, gå på forsränning eller dyka. Bergstopparna frestar både terrängfordon och klättrare av absoluta världsklass. Lofoten är också ett av Norges bästa och de nordligaste områdena i världen för surfing.

Fiskenäringen otroligt viktig på Lofoten

Lokalt fiske har varit, och är ett stort stöd för regionen. Här kan du uppleva spänningen och atmosfären ombord på en fiskebåt. Stockfish är den viktigaste ingrediensen i många av de läckra rätter som serveras på de lokala restaurangerna; och finns även som mellanmål i de flesta butiker. Öarna är också känd för sina många fiskebyar , där man kan hyra en fiskare och njuta av den vackra naturen från “fjærsteinan.”

Otrolig vädervariation

Det skiftande vädret och det vackra ljuset har lockat många konstnärer till Lofoten; vilket återspeglas i de många konstgallerier och fotoutställningar som du hittar på din väg. Från maj till mitten av juli kan du uppleva midnattssolen, medan norrskenet glittrar ofta mellan september och mitten av april.

Lofoten – Sustainable Destination

Lofoten är i full färd med att uppnå varumärket Sustainable Destination; en kvalitetsmärkning för destinationer som har påbörjat systematiskt arbete för att minska turismens negativa inverkan på miljön. Förutom att ge gästerna goda erfarenheter vill destinationen även bevara naturen, kulturen och miljön på platsen, stärka de sociala värderingarna och vara ekonomiskt bärkraftiga.

Viking Museum, ett måste

Lofoten har starka band med vikingtiden, och på Lofotr Viking Museum kan du resa tillbaka i tiden. På Borg har arkeologer grävt kvar rester av det största huset som någonsin hittats från vikingatiden. Huset har varit säte för en av de mest kraftfulla hövdingarna i norra Norge och har rekonstruerats som ett museum.