Como Guide

Staden Como ligger vid södra änden av den västra delen av Comosjön i norra Italien. Det är intressant stad, med en lång historia, livliga gator och en vacker sjö. Como har utmärkta transportförbindelser, bara en halvtimme från Milano med tåg och bara några kilometer från Italiens gräns via Schweiz. Färjor och bussar går upp och ner i sjön, och små sjöflygplan avgår från vattnet i närheten av staden. En kabelbana klättrar uppför backen för att erbjuda en otroligt vacker panoramautsikt. Como kanske inte är den mest atmosfäriska eller avkopplande platsen att bo på runt den vackra sjön, men det är en praktisk övernattningsbas där det finns mycket att göra. Även om du bara går igenom, är det värt att ta en kort stund för att se stadens centrum.

como

Como turistinformation

Det finns en turistinformation inne i busstationen byggnad över vägen från Como Lago Nord järnvägsstation och nära vattnet. Det viktigaste turistkontoret ligger i centrala Piazza Cavour. Deras gratis karta med turistinformation på engelska är ett användbart verktyg när du utforskar staden.

Staden är omgiven av gröna kullar, med slutet av sjön som öppnas som en vacker bakgrund bara några meter från den historiska stadskärnan. Centro storico, gamla stan, är ett typiskt italienskt nätverk av kaféer, små torg och pittoreska gator och livliga affärer. Como är definitivt mycket livligare och mer “riktigt” än de turistdominerade byarna runt Comosjön. Det har varit en framgångsrik stad sedan romartiden och har en känsla som känns oberoende av turism.

Katedralen Duomo

Den viktigaste synen i staden är katedralen, Duomo. Denna imponerande kyrka byggdes under flera århundraden, från 1396-1740, och visar en rad influenser, främst renässans och gotiska. Fasaden dateras från det femtonde århundradet, medan kupolen designades av Filippo Juvarra på artonhundratalet. Vid sidan av Duomo ligger Broletto, Comos vackra marmorhus.

Med sitt charmiga historiska centrum glimmar staden Como året runt. Staden är en härlig plats för vandring,  och det märks att man satsat mycket på silkesindustrin under historien. Como är fortfarande Europas viktigaste producent av silkeprodukter. Du kan köpa silkeshalsdukar och slipsar för en bråkdel av vad som betalas i butiker internationellt.

Comosjön

Comosjön är ca 47 km  lång från nord till syd, och är Europas djupaste sjö. Bilfärjor och vaporetti (vattenbussar) går över sjön under säsong; vilket gör det enkelt att ta sig till de andra huvudstäderna Cernobbio, Tremezzo och Varenna. Många resenärer går direkt till båtar som väntar på att ta dem till Bellagio och centro di lago, mittregionen av sjöen tre grenar och dess vackraste avsnitt. Kom dock ihåg att Comosjön är extremt säsongsbetonad: om du går till Bellagio, till exempel, från november till februari hittar du inget öppet – varken en bar, restaurang eller butik.